Me flyttar til hsu.no, bli med!

Frå og med kl. 10 tysdag 13. august vil ikkje denne sida bli oppdatert lenger. Den vil framleis ligga som eit arkiv av gamle saker, men alt nytt og oppdatert finn du på vår nye side, hsu.no.

Bli med oss over på nytt domene, ny utsjånad, nytt publiseringssystem og nytt semester!

Posted in Ad fontes, Arbeidslivsutvalget, Fadder2010, Fadder2011, Fadder2012, Fadder2013, Fadderveka, Fagutvalg, HF-revyen, HF-revyen 2010, HF-revyen 2011, HF-revyen 2012, HF-revyen 2013, HSU, HSjUlekalender, Referat, Reglement, SU, Studentparlamentet | Innspel er slegne av

HSU tar sumarferie!

I det regnet piplar inn takvindauget på Sydneshaugen skole, klokka tikkar mot tre og alle studentane har forlatt lesesalane tar HSU endeleg sumarferie.

Om du treng å nå oss før fadderveka send ei melding til post@hsu.no so skal me svara so snøgt me kan.

Lad batteria, spring barbeint i dogvått gras og nyt ferien til det fulle!

Sumarhelsing

Linnea og Tor,
På vegne av heile HSU

Posted in HSU, SU | Innspel er slegne av

Studieåret med Ad fontes 12/13

Etter nok et vellykket, og et utrolig framgangsrikt Ad fontes-år har vi i styret lyst til å takke alle som har besøkt oss, spist lunsj hos oss, lest, sovet, ledd, lært og spilt hos oss. Vi takker spesielt de som har kokt kaffe hos oss, stått bak tappetårn hos oss, smilt, ønsket velkommen, løftet, vasket, ryddet og ordnet hos oss. Vi takker også alle studentorganisasjoner, stipendiater og ansatte som har brukt Ad fontes, og vært med på å skape et enda bedre miljø på HF. Det er dere som er Ad fontes, og det er dere som gjør Ad fontes mulig!

Her kommer et lite sammendrag av året som har gått, og bare noen av begivenhetene dere har hatt hos oss, og noen av arrangementene vi har holdt sjøl.

Ad fontes begynte i fjor som vi har tenkt til å gjøre i år, med fullstappet lokale i den herlige fadderuka! Den uka begynte vi tradisjonen med å ha quiz hver onsdag, noe som har vært så populært at trappa har måttet brukes som alternativ sitteplass. De gode quizene kan vi takke våre flinke quiz-verter og flotte sponsorer for.

Engasjementet hos studentorganisasjonene lot ikke vente på seg, og i slutten av august hadde Instituttutvalget ved LLE (IU LLE) quiz for fagmiljøet, og Humanistenes arbeidslivsutvalg (HAU) slo til med en kveld med presentasjoner og foredrag som viste hvor viktig nettopp studentengasjement er for yrkesfremtiden! HAU er forresten, som oss, også et underutvalg av vakre Humanistisk studentutvalg (HSU), viden kjent for sitt engasjement rundt HF-eres yrkesmuligheter og sin grønne kake.

Tradisjonen tro hadde vi pensumkafé uka etter med høy interesse, men aller mest oppmerksomhet fikk nok jazzjammen vi startet sammen med de dyktige musikerne på jazzlinja ved Griegakademiet.

Etter hvert som vi gikk inn i en mer etablert fase av Ad fontes sine barneår kunne vi satse på flere egne faste arrangementer sammen med stor pågang fra eksterne arrangører. I tillegg til fast jazzjam annenhver tirsdag, hadde vi filmvisning de andre tirsdagene, onsdagsquizer, sprudlende torsdag og faglige arrangementer på mandagene. Blant disse var en fagkveld om drikkekultur, som passet fint i anledning Oktoberfest, som ble feiret med brask og bram hos oss, med konsert og utvidet vareutvalg.

I oktober kunne HAU glede alle litteraturvitere og -interesserte med sin «Litteraturspesial», med foredrag om yrkesveiene til en forlegger, en oversetter, en illustratør, sjefen for Litteraturhuset i Bergen, lederen i Norsk Forfattersentrum og opplesning av forfatter Pedro Carmona-Alvarez. Flere av disse kom med store lovord til både HAU og Ad fontes, og HSU generelt. Sjøl om ingen av disse hadde noen spesielle verv i studietiden så de hvor viktig det er å ha et sted, og en organisasjon å føle seg hjemme hos.

Videre i oktober holdt vi lokale for slippfesten til Atrium, før det var duket for den store Monte Carlo-kvelden. Storbandet Bond’s Bitches satt stemningen for kvelden før den store pokerturneringen kunne starte, kortene ble holdt tett, lufta dirret og blikkene smalnet.

I oktober begynte vi med strikkekafé annenhver torsdag, og denne var så populær at vi fortsatte med den langt inn på nyåret. Her kunne du lære nye tips og triks eller bare fullføre strømpene i godt lag, i gode sofaer.


Etter strikking var det tid for sex. Eller i alle fall lærdom om sex, i regi av vår fantastiske arrangementsgruppe, som står for alle våre egne arrangementer. Denne fagkvelden var veldig populær, tenke seg til. Vår egen Kazima er masterstudent ved litteraturvitenskap og holdt et foredrag om seksualitet i gotikken, med vekt på novellen Dracula av Bram Stoker.

Seinere hadde vi tidenes Halloween-feiring, med armer og sko i taket, og stor utkledningsglede!

November gikk unna med mer engasjement fra fagmiljøene, og Ad fontes sine lokaler ble brukt til fagkvelder, filmkvelder og fagfester med stor suksess. Vi tjuvstarta på jula og hadde en hjemmekoselig juleuke, med dorullnisselaging, gratis gløgg og pepperkaker til alle. Uka gikk fort, og 7. desember kunne alle Ad fontes-nissene ta juleferie.

Vårsemesteret begynte med like mye studentengasjement, og vi fortsatte våre faste arrangementer, og innførte faste temaer for de ulike dagene på Ad fontes, noe som gjorde det enklere for de som booket lokalet, og gjestene på besøk.

«Mandag er for de faglig interesserte,
tirsdag er for de jazza kulturelle,
onsdag er for de quiz-glade,
torsdag er for de som er åpen for det meste,
fredag er for en fin start på helga.

Hver dag er for deg som trenger et sted
å sitte, lese, prate, spise, le,
og drikke kaffe og te.»

I slutten av januar hadde vi debatt om tegneseriemediets status og posisjon med førstelektor Øyvind Vågnes, anmelder Walter Wehus og serieskaper Kim Holm, og stemningen fortsatte å være hipp og «with it» da Fagutvalg for digital kultur arrangerte debatt om LOLcatz – de små søte vesnene som snart tar over hele internett, det vil si verden.

Ad fontes holder også ofte konserter, og vi har en liten koselig scene og en atmosfære som mange artister gir oss skryt for. Dette er også noe fagutvalg og andre studentutvalg veit å bruke, og vi er glade for å kunne fylle lokalene våre med alt fra svingende jazz og blues rock, til koselig gladpop. Bildet er fra Tone Rose sin konsert hos oss i februar.

Seinere var vi så heldige å kunne huse konserten til fabelaktige Hjørdis and the Birdies, som alltid klarer å løfte taket og gjøre om de koselige Ad fontes-lokalene til rocke-bule.

14. mars feiret vi den offiselle toårsdagen vår, og var så heldige at den falt på samme dag som det ble arrangert arabisk fest/hafla al-arabiyya hos oss. Vi delte ut gratis godteri og de fra Midtøsten-studier hadde med mat til alle, og alle som ville fikk prøve seg i klær fra Midtøsten.

4. april begynte vi å selge sjokolade. Vi trenger egentlig ikke si noe mer enn det. Vi veit alle hva det betydde for alle oss som henger på Ad fontes, sitter på lesesal i nærheten, går forbi, lever, osv. En gledens dag!

17. mai-feiringen på Ad fontes er beryktet, og dette året var vi flere og kanskje gladere enn noensinne! Vi spiste en sprudlende frokost sammen og gikk stolte i tog under vår egen fane.

Vi avsluttet til slutt våren, som var full av fagfester og andre begivenheter i regi av fagutvalgene, med en aldri så liten kunstutstilling. Kunstnerne kaller seg Kunstnerspirene og er en tilhørende organisasjon (TORG) under HSU, som møtes hver torsdag for å tegne og male sammen – og de vil veldig gjerne ha med flere!

Og dette er ennå bare begynnelsen på Ad fontes-eventyret! Som vi gleder oss til høstsemesteret begynner – med nye fjes fra fjern og nær, og enda mer studentengasjement!

For flere bilder, klikk deg inn på HSU sin Flickr!

Fikk du lyst til å være frivillig hos Ad fontes til neste semester, motta drøssevis med interngoder, turer, aktiviteter, fester, og masse god erfaring fra pub- og organisasjonsdrift – gi oss en lyd da vel!

Posted in Ad fontes | Innspel er slegne av

Klypping av bokskåp på Sydneshaugen skole – 19. juni

Vyrde HF-studentar.

Kvart år tar HSU ei opprydding  og klypper låsar på dei bokskåpa som ikkje har blitt tømt. Dette gjer me slik at alle bokskåpa skal vera ledige til nye og gamle studentar att invaderer HF etter ein velfortjent sumarferie. I år er datoen for klypping av låsar 19. juni.

Det skal i sumar gjennomførast ei oppussing av andre etasjen. Om du har bøker i bokskåpa i andre etasje er det kjempefint om du har høve til å henta bøkene dine innan fyrstkomande sundag. (9. juni). Om du ikkje har høve til dette blir bokskåpet du har bøker i flytt til fyrste/tredje etasje på Sydenshaugen skole. Då gjeld den same fristen som resten av bokskåpa.

HSU ber deg om å tømma skåpet ditt for alt innhald før 19. juni. Dei skåpa som ikkje er tømt blir klypt av HSU. Du vil ikkje få refunder låsen. Me tek vare på innhaldet i dei klypte skåpa til 15. september. Det blir krevd ei henteavgift på 100 kr for ting som HSU har måtta ta vare på.

Om du ikkje har høve til å henta tinga dine før fristen, 19. juni, kan du melda frå om dette til HSU og so finn me ei løysing på problemet.

God sumarferie!

Posted in HSU, SU | Innspel er slegne av

Fakultetsstyret 2013-2014: Kandidatane

05. – 10. juni er det valg av studentrepresentantar til Fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet. Nominasjonsfristen gjekk ut 14. mai og det stiller seks kandidatar til val.

Leiar i HSU, som sit i fakultetsstyret, men ikkje tar attval, har bedt kandidatane om å presentera seg sjølv. Alle kandidatane fekk fyljande spørsmål:

  • Kvifor er du skikka til vervet?
  • Kva ynskjer du å oppnå i vervet?
  • Kva er den viktigaste saka?

Under finn du svara til alle kandidatane. Når du har bestemt deg trykker du her for å røysta.

Joachim Å. Kvamme
Bachelorgrad i filosofi

Jeg kom til Bergen for et år siden, og har vært aktiv i studentmiljøet både som skjenker i Det Akademiske Kvarter og som skuespiller i studentteateret Immaturus. Jeg har aldri tatt del i elev eller studentdemokrati tidligere, men jeg er opptatt av at fakultetet skal styres på en måte som kommer studentene til gode. Som studentrepresentant tror jeg at jeg kan være et godt talerør for studentene.

Ettersom jeg ikke har kjennskap til den praktiske siden ved hvordan styret fungerer kan jeg ikke si med sikkerhet hva jeg ønsker å oppnå. Hovedsakelig vil jeg følge den sosialistiske mantraen ”tjen folket!”, med HF-studentene kastet inn i rollen som ’folket’.

Det viktigste for meg er at studentene får en god studiehverdag, og et godt læringsmiljø.

Jeg synes du skal stemme på meg fordi jeg har lyst til å sitte i styret, vil det beste for fakultetet, og kan gjøre en god jobb.

Linnea Reitan Jensen
23 år
Master i teatervitenskap

Jeg har vært medlem av fakultetsstyret i ett år nå, og ønsker veldig gjerne en periode til for å kunne gjøre en enda bedre innsats. Jeg er også med i Humanistisk studentutvalg, og har i to år vært organisasjonssekretær der. Der har jeg blant annet hatt ansvaret for økonomien. I tillegg har jeg vært teatersjef i Studentteateret Immaturus i ett år, fra våren 2012 til våren 2013.
Som person er jeg ikke redd for å si i fra når jeg mener ting er feil eller merkelig, og jeg stiller godt forberedt til møtene.

Jeg ønsker å være en sterk stemme i fakultetsstyret, og å være en god stemme for studentene i alle saker. Jeg vil sørge for at saker blir ordentlig behandlet, og ikke bare presset gjennom, og at alle stemmer blir hørt.

Dette året har vi jobbet med omorganisering av bachelorgraden i fakultetsstyret, det har vært mye fram og tilbake, og jeg vil sørge for at saken blir behandlet riktig og grundig før endringene blir innført. Det å omorganisere bachelorgraden er utfordrende, og jeg mener det er viktig at den nåværende bachelorgraden blir evaluert før vi gjør noen store endringer. Det er også viktig at studentene blir hørt, både fagutvalg, instituttutvalg og studentutvalg før avgjørelser blir tatt.

Mikkel A. Eriksen
23 år
Master i historie

Etter et år i fakultetsstyret føler jeg at jeg har fått kompetanse og innsikt til å representere studentene på HF på en god måte i en periode til. Jeg har god erfaring med hva som rører seg på HF fra før, ikke minst blant studentene. Jeg er en person som liker å engasjere meg, og har etterhvert hatt flere verv på HF, blant annet som leder for Ad fontes og medlem av Humanistisk studentutvalg, og tidligere medlem i diverse råd og utvalg. Jeg er lett å få kontakt med, og håper å være en person studenter og studentorganisasjoner kan ta kontakt med i relevante saker.

Med et helt nytt fakultetsstyre (hele styret inkludert dekanatet skiftes ut i dette valget) vil det være viktig å representere studentene på en god og tydelig måte helt fra begynnelsen, i og med at det kommer nye representanter fra de andre gruppene på fakultetet. Jeg håper jeg får muligheten til å videreføre den gode tradisjonen som jeg har vært så heldig å være en del av, med godt samarbeid, gode diskusjoner, og en situasjon der våre meninger som studentrepresentanter har hatt avgjørende betydning i saker som har angått studenter. Jeg ønsker også å fortsette å bidra så mye jeg kan i HSU.

Saken der viktigheten av en tydelig studentstemme har kommet tydeligst til uttrykk, og som vil ha stor betydning for fremtidige studenter på HF, er saken om omstrukturering av bachelorgraden og førstesemesterstudiene ved HF. Det har tidligere vært fremmet konkrete forslag fra dekanatet som ble nedstemt i fakultetsstyret etter en diskusjon der vi som studentrepresentanter kjempet hardt imot, fordi den ikke ville gagne studentene på HF. Det ble derfor bestemt at det skulle nedsettes en arbeidsgruppe som skal evaluere ordningen, og det videre arbeidet med dette er noe jeg er svært opptatt av.

Hvis du ønsker noen med bred kompetanse og erfaring fra HF, samt en videreføring av den erfaringen jeg har fra fakultetsstyret fra tidligere, så hadde det vært hyggelig om du ville stemme på meg!

Svein-Ingar Elvik
25 år
Studium: Bachelorgrad i historie og religionsvitskap, årsstudium i engelsk samt poststudierett. 

Eg har studert ved HF i 7 år og er veldig engasjert og opptatt av at fakultetet skal bli så bra som mogleg, både sosialt og fagleg. Vidare er eg hardtarbeidande, ærleg, og ikkje redd for å seie det eg meiner.
Eg har lyst til å få inn meir varierte og betre undervisningsformer der det er mogleg. Har og lyst til å jobbe for at det skal bli meir tverfagelegheit på fakultetet, trur at forskjellige fagområder har mykje å lære av kvarandre. Ynskjer og at sikkerheten rundt HF og høyden generelt skal bli mykje betre. Det er og viktig at evalueringane som blir gjort av fag blir brukt og at dei får konsekvensar.

Det viktigaste for meg er at undervisninga blir betre og meir variert. Det kan vere utruleg demotiverande og sitte i store forelesningssaler med ein foreleser som ikkje er godt nok førebudd. Ein måte å løyse dette på kan vere å ha fleire seminarer der studentar kan ha ei meir aktiv rolle gjennom diskusjon og tankeutveksling.

Torstein Stråtveit
25 år.
Studium: Bachelor i historie. Søkt opptak til master.


Jeg er skikket til vervet fordi jeg tør å ta opp en diskusjonen eller diskutere med hvem det skulle være, og gir meg ikke før det er umulig å kjempe videre. Jeg sitter som studentrepresentant ved fagmøtene til historie, og har erfaring med å diskutere med ansatte ved fakultetet. Jeg har som medlem i fagutvalget for historie forsøkt å gjøre skolehverdagen bedre for historiestudenter, og nå vil jeg gjøre det for alle HF-studenter.

Det jeg ønsker å oppnå i vervet er naturligvis å være en klar og tydelig stemme for alle HF-studenter, og håndtere alle de saker og problemer som opptar studentene på en god måte. Et annet mål, er og ikke bare å forsøke å gjøre studiehverdagen bedre for dagens HF-studenter, men også for de som skal komme etter oss. Et annet ønske er å jobbe for at det skal være mer attraktivt å tilbringe tiden sin på HF-fakultet. Da med et spesielt fokus på å forbedre lesesalene våre.

Den viktigste saken for meg er at HF-studenter skal ha mulighet til å delta på seminarer som er ledet av en kvalifisert seminarleder. Det er for meg helt uholdbart at det skal være mulig å ha tatt en grad ved et universitet, hvor man ikke har behøvd å diskutere faget sitt med medstudenter eller faglærere. Derfor ønsker jeg at det aldri skal være noe tvil om at det skal være faste seminarer på i hvertfall de obligatoriske emnene til de ulike studiene.
Jeg kan love at hvis jeg blir valgt inn som studentrepresentant i fakultetsstyret, så skal jeg gjøre alt jeg kan for å være åpen og tilgjengelig, samt kjempe for de sakene studentene mener bør forbedres ved fakultetet.

Vegar Sørhus
29 år
Studium:  Master i engelsk

Eg har studert ved Universitetet i Bergen i nokre år og veit korleis ting fungerer på høyden. Eg er påtroppande dagleg leiar i Studentradioen i Bergen kor eg har gode erfaringar med radioproduksjon. Og eg hadde det særs morosamt med å vera med i HF-revyen denne våren.
Eg ser moglegheita til å vera med i fakultetsstyret som ein god sjanse til å vera med å laga studiekvardagen til studentane på HF betre. Eg kjem ofte med direkte spørsmål, og er ikkje redd for å seie meininga mi. Eg er klar til å tala studentane si sak i fakultetsstyret på HF.

Posted in HSU, SU | 1 Comment

Fakultetsstyret 2013-2014: Valet har starta!

Valet av representantar blant studentar (gruppe D) har no byrja og varer fram til måndag 10. juni kl. 12.00 Du kan vera med å forma studiekvardagen det neste året ved å velja dei kandidatane du tykkjer best vil representera oss studentar.

Det stiller seks studentar til fakultetsstyret i år:

  • Joachim Å. Kvamme
  • Linnea Reitan Jensen
  • Mikkel Andreas Eriksen
  • Svein-Ingar Elvik
  • Torstein Stråtveit
  • Vegar Sørhus

Du kan lesa meir om alle kandidatane i: Kandidatpresentasjonen

Når du har lest om kandidatane og er klår til å røysta trykker du her og loggar inn med din UiB-brukar.

Øvst på den sida du no kjem inn på ser du fyljande val:

Trykk på «start stemmegiving», ranger kandidatane og send inn di stemme. For spørsmål om valet ta kontakt med valstyret.

Godt val!

Posted in HSU, SU | Innspel er slegne av

Studentar til gruppeintervju på HF – bli med!

Kan du tenkja deg å delta på gruppeintervju?

I høve studentundersøkelsen som blir gjennomført på UiB treng ein 4-8 studentar frå HF til å gjennomføra eit gruppeintervju. Gruppeintervjuet blir gjennomført på HF. Tidspunkt for intervjua er endå ikkje sett, og det er estimert at intervjuet varar ein til to timar. Intervjuet blir gjennomført denne veka og i tidsrommet 10-13.

Kunne du tenkja deg å vera med?

Ta snarleg kontakt med HSU på post@hsu.no

Posted in HSU, SU | Innspel er slegne av

Ad fontes – Kva skjer – Uke 23

Ad fontes har åpent 10-18 hver dag og kveldsåpent tirsdag (24). Dette er siste uke vi har ordinære åpningstider på Ad fontes for semesteret. Neste uke har vi stengt, med unntak av tinga, lukka arrangementer.

MANDAG 3. JUNI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

TIRSDAG 4. JUNI
10:00-19:00 Vanlig kafédrift
19:00-24:00 Kunstnerspirenes kunstutstilling: «Livet på gaten».
Kunstnerspirene, den første og eneste male/tegnegruppen på HF, inviterer til åpning av deres første kunstutstilling!

ONSDAG 5. JUNI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

TORSDAG 6. JUNI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

FREDAG 7. JUNI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

Posted in Ad fontes | Innspel er slegne av

Kontorvakter

Nå er det snart ferie, og dette blir den siste uka med kontorvakter på HSU-kontoret.

Vi er på kontoret tirsdag 12-15 og torsdag 12-15.

Lykke til med eksamen!

Posted in HSU, SU | Innspel er slegne av

Ad fontes – Kva skjer? – Uke 22

Vi har åpent hver dag fra 10-18 for å være ditt tilfluktssted når han fyren som snufser hvert femte sekund og ho som ikke klarer å sette mobilen på lydløst driver deg vekk fra lesesalen. Vi skal ha alt av snaks og forfriskninger du trenger for å komme deg gjennom dagen. Kveldsåpent onsdag og fredag (24).

MANDAG 27. MAI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

Den nye fristen for å melde seg på som fadder for høstens ferske HF-studenter går ut i dag! Meld deg på her!

TIRSDAG 28. MAI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

ONSDAG 29. MAI
10:00-20:00 Vanlig kafédrift
20:00-24:00 Ad fontes: Quiz

TORSDAG 30. MAI
10:00-18:00 Vanlig kafédrift

FREDAG 31. MAI
10:00-24:00 Fin fredag
På fin fredag får du et utvalg av våre bøker til 5, 10 og 15 kr, og nesten hele vareutvalget til 10 kr mindre! Kanskje det blir grillvær igjen?

Posted in Ad fontes | Innspel er slegne av